Spotkania przedstawicieli zakładów mięsnych, zrzeszonych w Stowarzyszeniu Rzeźników i Wędliniarzy RP, z Głównym Lekarzem Weterynarii są od pewnego czasu wpisane na stałe w kalendarz organizacji. Takie merytoryczne narady odbywają się co kilka miesięcy i wynikają z problemów, z jakimi w danym czasie borykają się przetwórcy mięsa. Szefowie 5 zakładów i przedstawicieli Zarządu SRW RP zostali zaproszeni przez Krzysztofa Jażdżewskiego do Głównego Inspektoratu Weterynarii na kolejne spotkanie, które odbędzie się 14 października.
Na najbliższą środę (15 października) w Polskiej Agencji Prasowej zaplanowano konferencję poświęconą ROP, czyli rozszerzonej odpowiedzialności producenta. Wśród uczestników, reprezentujących różne branże z sektora rolno-spożywczego, będzie Tomasz Parzybut, prezes SRW RP. Każdy z uczestników będzie mógł zabrać głos, przedstawiając uwagi z perspektywy swojej organizacji.
– Temat jest bardzo gorący i kontrowersyjny, wiąże się z tzw. parapodatkiem. Jest już projekt ustawy, która ma wejść w życie w 2026 roku. Odpowiedzialnym za jej realizację ma być Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej – mówi Tomasz Parzybut. – Przypomnę, że ustawa wynika z unijnej regulacji. Każdy kraj Wspólnoty był zobowiązany do jej wprowadzenia. Możliwości przygotowania krajowych przepisów jest wiele. Niestety, Polska wybrała najgorszy wariant, przekazując realizację do NFOŚ, który nie ma doświadczenia w gospodarce odpadami. Od 20 lat w Polsce funkcjonują wyspecjalizowane firmy, które tym się zajmują. Między innymi o tym i kosztach, jakie czekają przedsiębiorców, będziemy rozmawiać w PAP.
W piątek, 17 października w siedzibie Stowarzyszenia odbędzie się spotkanie jego Rady Krajowej. To także cykliczne wydarzenie w kalendarzu organizacji. Tym razem będzie poprzedzone wizytą prof. Jana Klimka, prezesa Związku Rzemiosła Polskiego.
Federacja Gospodarki Żywnościowej RP przygotowuje konferencję, która odbędzie się 22 października w Sejmie RP. Przedstawiciele organizacji branżowych, w tym Stowarzyszenia, zabiorą głos dotyczący aktualnych problemów. Konferencja nosi tytuł: „Hodowla i przetwórstwo produktów zwierzęcych w Polsce”.
I Kongres Pet Food, organizowany przez redakcję Rzeźnik Polski w Kielcach w dniach 22-23 października. Pierwszego dnia tego wydarzenia odbędzie się III edycja spotkania międzybranżowego pod hasłem: Okrągły Stół Branży Mięsnej i Handlu Nowoczesnego. Udział w dyskusji wezmą także przedstawiciele SRW RP.
Kilka dni później, 28-30 października, w Żninie odbędzie się Forum Mięsne Technologie 2025. I tam nie zabraknie reprezentantów Stowarzyszenia i zakładów mięsnych do niego należących.
Tymczasem, niezależnie od bogatego kalendarza Zarządu i Rady Krajowej, w Biurze SRW RP przybywa obowiązków związanych z przygotowaniem kontroli inspektorów weterynarii z Kuby. Wizytacja odbędzie się w listopadzie.
BS
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |