Biała wielkanocna

28.03.2024

Zaledwie siedem zakładów w Wielkopolsce i Ziemi Lubuskiej posiada Certyfikat Unijny świadczący o wyjątkowości Kiełbasy Białej Parzonej Wielkopolskiej. Jest to produkt wpisany na listę Chronionych Oznaczeń Geograficznych (CHOG). Od jej producentów wymaga się spełnienia restrykcyjnych wymogów unijnych i produkowania w oparciu o zatwierdzoną recepturę.
Kiełbasa biała - bez której Wielkopolanie nie wyobrażają sobie niedziel i świąt, a już na pewno wielkanocnego śniadania - to drugi, po rogalach świętomarcińskich, symbol kulinarnej Wielkopolski - podkreśla Jerzy Filipiak z Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników, Wędliniarzy i Kucharzy. – Kiełbasa biała z certyfikatem to gwarancja najwyższej jakości.
Dla przypomnienia – Kiełbasa Biała Parzona Wielkopolska, mająca potwierdzoną recepturę z XIX wieku – to tradycyjny produkt przygotowywany ze świeżego niepeklowanego mięsa wieprzowego I i II klasy, bez jakichkolwiek substancji białkowych czy smakowych, z dodatkiem świeżo mielonego pieprzu i utartego czosnku. Nieodłącznym dodatkiem jest majeranek, który podkreśla walory smakowe tej kiełbasy.
Dzięki wielu akcjom promocyjnym, także tym współorganizowanym z SRW RP, na terenie całego kraju Kiełbasa Biała Parzona Wielkopolska zdobywa w Polsce coraz liczniejsze grono smakoszy. Niebawem może się ono powiększyć o kolejny mięsny rarytas – Kiełbasę Bydgoską. Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP jest już na końcowym etapie działań związanych z certyfikacją tej wyjątkowej wędliny. Mamy nadzieję poinformować niebawem o przyznaniu certyfikatu Chronionych Oznaczeń Geograficznych.
BS
Fot. OCRzWiK

Dane Adresowe

Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy
Rzeczypospolitej Polskiej
ul. Miodowa 14
00-246 Warszawa
+48 22 6350184
507-130-369
biuro@srw.org.pl

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.