Halal – rosnąca szansa dla polskich producentów mięsa

22.09.2025

W Kuala Lumpur odbywa się właśnie MIHAS 2025 – Malaysia International Halal Showcase, jedno z największych wydarzeń branży halal na świecie (45 000 odwiedzających, 2 400 stoisk, 80 krajów). Tegoroczna edycja podkreśla, że globalna gospodarka halal dynamicznie się rozwija i obejmuje coraz szersze sektory – od farmaceutyków i kosmetyków po turystykę i oczywiście żywność halal.

W Polsce rośnie zapotrzebowanie na produkty halal, szczególnie w dużych miastach i wśród importerów obsługujących rynki zagraniczne. Dla producentów drobiu i wołowiny to szansa, by dostosować część produkcji do standardów halal i otworzyć się na nowy segment klientów. Równocześnie kraje ASEAN – takie jak Malezja czy Indonezja – należą do największych rynków halal na świecie. Polskie mięso, cenione za jakość i bezpieczeństwo, może znaleźć tam odbiorców, zwłaszcza jeśli zostanie odpowiednio certyfikowane.
Ambasada Malezji w Polsce, wraz polskimi organizacjami branżowymi, wspiera polskie firmy w poszukiwaniu partnerów handlowych i wejściu na rynki halal w Azji. To właściwy moment, aby producenci drobiu i wołowiny rozważyli tę perspektywę eksportową.

źródło: Asianforum.pl

foto: Asianforum.pl

 

Dane Adresowe

Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy
Rzeczypospolitej Polskiej
ul. Miodowa 14
00-246 Warszawa
+48 22 6350184
507-130-369
biuro@srw.org.pl

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.