Konferencja prasowa

26.05.2023

24 maja br. w Minikowie odbyła się konferencja prasowa z producentami kiełbasy bydgoskiej. Kilka zakładów mięsnych z naszego regionu, wspieranych przez Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, przygotowało wniosek o przyznanie temu produktowi unijnego znaku Chronione Oznaczenie Geograficzne. Kiełbasa bydgoska surowa wędzona jest produkowana od ponad 50 lat i cieszy się uznaniem nie tylko konsumentów, ale też specjalistów z branży. Wniosek będzie podlegał kilkuetapowej procedurze weryfikacyjnej, jednak taki znak stanowi dla konsumentów gwarancję jakości i jest rozpoznawalny na terenie całej Unii. Należy zauważyć, że w Polsce zaledwie 44 produkty mogą korzystać z podobnych, unijnych oznaczeń, zaś są państwa, które mają ich kilkaset. W tej sytuacji tym bardziej cieszy podjęta inicjatywa.

Gratulujemy, życzymy wytrwałości i powodzenia.

 

Linki do materiałów prasowych:

https://www.kpodr.pl/bydgoski-specjal-stara-sie-o-unijny-certyfikat/

https://pomorska.pl/kielbasa-bydgoska-ubiega-sie-o-unijne-oznaczenie-geograficzne-receptura-ma-co-najmniej-pol-wieku/ar/c8-17572365

https://expressbydgoski.pl/kielbasa-bydgoska-ubiega-sie-o-unijne-oznaczenie-geograficzne-receptura-ma-co-najmniej-pol-wieku/ar/c8-17572365

https://naklo.fm/w-drodze-na-unijna-liste/

https://www.radiopik.pl/5,109943,kielbasa-bydgoska-ma-rozslawiac-kujawy-starania-

https://bydgoszcz.naszemiasto.pl/kielbasa-bydgoska-ubiega-sie-o-unijne-oznaczenie/ar/c8-9335271

 

źródło 

Dane Adresowe

Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy
Rzeczypospolitej Polskiej
ul. Miodowa 14
00-246 Warszawa
+48 22 6350184
507-130-369
biuro@srw.org.pl

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.