Kulinarna podróż do Kolonii

06.10.2025

ANUGA to największe na świecie targi żywności i napojów, które potrwają do 8 października pod hasłem „Zrównoważony rozwój”. O rozmachu tego przedsięwzięcia świadczą tylko te liczby: ponad 8000 wystawców ze 110 krajów, prezentujący się w 10 salonach tematycznych. Anuga to miejsce spotkań, podczas których branża spożywcza prezentuje tysiące produktów, innowacyjnych propozycji i rozwiązań technologicznych.

Wśród wystawców w salonie mięsnym jest reprezentacja polskiej branży mięsnej, występująca pod hasłem: „Smakuj polską wieprzowinę i wołowinę”. Polskie przetwórstwo mięsne promowane jest na dwóch stoiskach (w hali 6 i 9) o łącznej powierzchni 360 metrów kwadratowych. Liderem tego przedsięwzięcia jest Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, a współorganizatorami: Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego, Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI) oraz Związek Polskie Mięso.
W tej targowej przestrzeni polską branżę mięsa czerwonego reprezentuje ponad 20 firm. Z zaproszenia SRW RP skorzystało sześć zakładów mięsnych: ZM NOWAK, ZM HAM, Spółka WĘDLINKA, Spółka FARMY ROZTOCZA oraz firma RAFALEX. W pawilonach, dedykowanych branży mięsnej, indywidualne stoiska mają między innymi: Food Service, Tarczyński czy Pekpol.
Dwa pierwsze dni targów, Tomasz Parzybut, prezes Stowarzyszenia tak mówi o ich przebiegu: - To były dziesiątki spotkań, rozmów i pokazów. Nie bez satysfakcji mogę powiedzieć, że frekwencja gości na naszych stoiskach jest rekordowa. To nas, jako organizatorów, naprawdę cieszy. Rekordowa jest także polska reprezentacja branży spożywczej – to ponad 200 firm z różnych stron kraju. Dzisiejszy dzień zakończy Wieczór Branżowy, który przygotowujemy na jednym z naszych stoisk. Spodziewamy się wielu gości z kraju i zagranicy.
Targi Anuga, jak można wywnioskować z wypowiedzi prezesa SRW, to nie tylko nowości, innowacyjność i różnorodność produktów, ale także wymiana myśli czy inspiracji, ale przede wszystkim trwałe relacje biznesowe. W Kolonii, na pięciodniowym święcie żywności, spotykają się branżowi profesjonaliści i partnerzy biznesowi z całego świata. Wśród nich solidna reprezentacja polskich organizacji branżowych.
BS
Fot. Archiwum SRW RP

Dane Adresowe

Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy
Rzeczypospolitej Polskiej
ul. Miodowa 14
00-246 Warszawa
+48 22 6350184
507-130-369
biuro@srw.org.pl

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.