Sobotę i niedzielę – 6 i 7 września – powinni zarezerwować wszyscy ci, którzy uważają, że już są lub chcą być świadomymi konsumentami. To właśnie do nich adresowany jest Narodowy Festiwal Polskiej Żywności #KupujŚwiadomie! Wydarzenie odbędzie się na PGE w Warszawie. Jego organizatorem jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
Zanim powiemy o tym wyjątkowym festiwalu, kilka zdań o tym, co kryje się pod hasłem akcji #KUPUJŚWIADOMIE!
Kupowanie świadome to odpowiedzialne i przemyślane podejście do zakupów, które obejmuje wybieranie produktów z troską o ich jakość, pochodzenie i wpływ na środowisko oraz społeczeństwo. Kupowanie świadome to nie stawianie na tanią bylejakość, ale wybieranie tego, co jest potrzebne, zdrowe, jakościowe i bezpieczne. To wpływanie na ograniczanie nadmiernej konsumpcji i marnowania żywności. Przypomnijmy, że w Polsce rocznie marnuje się od 4,5 do 5 milionów ton żywności.
Narodowy Festiwal Polskiej Żywności #KupujŚwiadomie! To dziesiątki stoisk z polskimi produktami lokalnymi i regionalnymi. - To szansa, by posmakować unikatowych wyrobów, poznać tradycję ich wytwarzania, a przed zakupem porozmawiać z ich producentami - co zapowiadają organizatorzy z KOWR.
Podczas dwudniowego wydarzenia będzie można spotkać producentów legitymujących swoje wyroby przynajmniej jednym certyfikatem lub oznaczeniem z wymienionych: PRODUKT POLSKI, Produkcja Ekologiczna UE, Poznaj Dobrą Żywność, Integrowana Produkcja, Wolne od GMO, QAFP, QMP, PQS, TAQ, Jakość Tradycja, ChNP, ChOG, GTS. Znajdą się tam także wyroby wpisane na listę produktów tradycyjnych MRiRW.
W strefie producentów swój udział zapowiedziało 120 firm produkujących żywność. W strefie warsztatów odbędą się spotkania z rękodzielnikami. W strefie wiedzy zaplanowano panele dyskusyjne na temat polskiej żywności z prezentacjami produktów certyfikowanych i spotkania z autorami książek kulinarnych. I wreszcie lubiana przez wszystkich - strefa kulinarna - z warsztatami i pokazami. Tam odbędzie się finał konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów” z udziałem 16 drużyn, które przygotują potrawy regionalne z każdego województwa.
A zatem – do zobaczenia 6 i 7 września w godzinach 10-17 na PGE Narodowym. Wstęp wolny przez bramy nr 1 i nr 2.
Więcej informacji na stronie internetowej projektu: www.kupujswiadomie.gov.pl
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |