Listeria monocytogenes – pole minowe zakładu - sprawozdanie ze szkolenia

10.03.2021

Listeria monocytogenes – pole minowe zakładu

Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP postawiło w tym roku na szkolenia online adresowane do członków i sympatyków tej organizacji.  Zaplanowano warsztaty i spotkania ze specjalistami z różnych dziedzin  do końca tego roku.

10 marca odbyły się warsztaty pod hasłem: „Listeria monocytogenes jako zagrożenie w produkcji i dystrybucji żywności”. Warsztaty miały wyjątkowy charakter z kilku względów. Prowadził je Jacek Kucharski,  lekarz weterynarii, znawca zagadnień związanych z produkcją żywności. Warsztaty po raz pierwszy odbywały się z wykorzystaniem platformy Zoom, która daje – o czym mogło się przekonać dwadzieścioro ich uczestników – ogromne możliwości w prowadzeniu tego typu szkoleń. Doktor Jacek Kucharski w swoim kilkugodzinnym wykładzie wykorzystał niemal wszystkie – od znakomicie przygotowanej wielowątkowej i barwnej prelekcji, po prezentację ogromnej ilości dokumentów, aktów prawnych, artykułów w prasie medycznej, weterynaryjnej i branżowej, po informacje o firmach produkujących środki i urządzenia do walki z Listerią. Nic zatem dziwnego, że choć spotkanie przewidziano na 2 godziny, trwało niemal dwa razy dłużej.

Po zakończeniu prezentacji Jacek Kucharski oddał głos uczestnikom warsztatów (GS Żukowo, GS Pruszcz, Dobrowolscy, Konspol Holding, Drosed, Animex, ZM Waldi), którzy mogli zadać pytania dotyczące wykładu, ale także problemów, jakie Listeria stwarza w ich zakładach. Niepokój, jaki towarzyszył uczestnikom, pracownikom firm mięsnych i drobiarskich, wynikał nie tylko z informacji o bakterii coraz powszechniejszej w przemyśle spożywczym, ale także o raportach RASFF, z których jasno wynika, że w ubiegłym roku Polska znalazła się na niechlubnym drugim miejscu w Unii Europejskiej pod względem zgłoszeń stwierdzających obecność Listerii monocytogenes w eksportowanej żywności.

- Polska jest jednym z największych producentów i eksporterów wielu produktów spożywczych. Zadaniem wszystkich jej wytwórców jest troska o to, by produkować żywność najwyższej jakości, w której dociekliwi badacze próbek nie znajdą obecności Listerii czy Salmonelli. – podkreślał Jacek Kucharski.

Właśnie Salmonella będzie kolejnym tematem warsztatów. 24 marca poprowadzi je ponownie doktor Jacek Kucharski, który stwierdził, że z uwagi na liczbę niepokojących informacji o zakażeniu tą bakterią konieczne jest dogłębne poznanie zagrożeń i możliwości skutecznej walki na każdym etapie produkcji żywności.

Informacji o kolejnych warsztatach, zaplanowanych do końca tego roku,  należy szukać na stronie internetowej SRW RP (www.srw.org.pl). Udziela ich także Ilona Poradowska z Biura SRW RP pod nr tel. oraz adresem e-mail:biuro.srwrp@gmail.com

Dane Adresowe

Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy