Drugi tydzień grudnia w SRW RP oznacza tyle samo radości, ile trosk. Od tych drugich zacznijmy, bo budzą wiele niepokoju.
Podatkiem w branżę
Najświeższe informacje pojawiające się w mediach społecznościowych mogą przyprawić wielu przetwórców mięsa o zawrót głowy. Oto pojawiła się propozycja Lewicy, by wprowadzić w Polsce (wzorem np. Danii) podatek tłuszczowy. Pomysłodawcy tłumaczą, że dotyczyć będzie głównie producentów produktów wysokoprzetworzonych, niezdrowych, nadużywanych przez dzieci i młodzież – takich jak chipsy czy pizza, ale...
- Kiedy przyjrzałem się szczegółom tego projektu i sprawdziłem jak taki pomysł funkcjonuje w Danii, to przyznam zaniepokoiłem się nie bez powodu – mówi Tomasz Parzybut, prezes SRW RP. – Tam podatek dotyczy produktów, w 100 gramach których tłuszcz stanowi 2,3 g kwasów nasyconych. A co to mogłoby oznaczać dla polskiej branży mięsnej? Dziś wszystkie przetwory mięsa czerwonego przekraczają taki limit, łącznie z takimi wyrobami jak kiełbasa krakowska sucha. Przyjęcie takiego projektu oznacza dodatkowy podatek, czemu jesteśmy przeciwni – podkreśla prezes SRW. - Oczywiście rozumiemy, że podatek miałby zasilić obciążony Narodowy Fundusz Zdrowia, ale jednocześnie obciążając branżę mięsna, które ledwo daje radę z rosnącymi kosztami. Jeśli już tak bardzo dbamy o zdrowie Polaków, to nałóżmy podatek na produkty ultraprzetworzone. My obawiamy się skutków takiej ustawy, która może wpłynąć na jakość, smak i wartości odżywcze dobrych, zdrowych produktów mięsnych.
Szkoleń nigdy dość
Prezes Parzybut podsumowuje tegoroczne szkolenia organizowane przez Stowarzyszenie dla członków organizacji: - To były naprawdę bardzo udane spotkania ekspertów z przedstawicielami zakładów mięsnych zrzeszonych w SRW. Temat deforestacji (EUDR) skupił przed ekranami komputerów ponad 20 osób, szkolenie na temat przyszłorocznych dofinansowań dla branży około 40 osób. I to nie były pierwsze webinary z podobną tematyką. Cieszymy mnie to niezmiernie, bo pokazuje t aktywność naszych członków rządnych nowych informacji, rozwijających swoją wiedzę. W rozmowach z szefami zakładów słyszę pozytywne oceny, co nie tylko cieszy, ale zobowiązuje nas do proponowania kolejnych szkoleń. Najbliższe, ponownie z tematyką dofinansowania inwestycji, zaplanowaliśmy na styczeń przyszłego roku. Do udziału w kolejnym webinarze zaprosimy kierowników sklepów mięsnych. Tematem będzie nowoczesna ekspozycja i promowanie produktów mięsnych. Planujemy także szkolenie dotyczące Listerii monocytogenes, ponieważ wiele zmienia się w przepisach, które wejdą w życie z końcem czerwca 2026 roku. Kary za wykrycie tej bakterii w żywności będą naprawdę dokuczliwe.
Aktywni z wielkim sercem
W tym tygodniu zakończono gromadzenie produktów mięsnych na akcję charytatywną SRW RP. Pracownicy Zarządu i Biura Stowarzyszenia nie ukrywają zadowolenia. Akcja przyciągnęła zdecydowanie więcej darczyńców niż ubiegłoroczne, pierwsze samodzielne tego typu działania SRW RP. – Kilkaset kilogramów doskonałych wędlin to możliwość obradowania wielu potrzebujących wsparcia przed świętami – mówi Tomasz Parzybut. – Są firmy dominujące w tej akcji, takie jak Lenarcik z niezastąpioną Marzeną Krakowską, ale też wsparło nas wiele innych zakładów, o których napiszemy w przyszłym tygodniu. Wszystkim już teraz za wielkie serca – z całego serca dziękuję!
BS
| Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
|---|---|
| ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
| +48 22 6350184 507-130-369 |
|
| biuro@srw.org.pl |