Wczoraj pisaliśmy o sukcesie polskiego producenta wędlin, który otworzył zakład przetwórczy w Japonii. Systematycznie, krok po kroku, z konsekwencją Michał Taberski promował w Kraju Kwitnącej Wiśni polskie wędliny produkowane w oparciu o stare przepisy jego dziadka.
To był więc także Dzień Polskiej Żywności, która z roku na rok znajduje coraz więcej odbiorców w wielu krajach świata. A w Polsce? Czy jesteśmy konsumentami-patriotami, lojalnymi wobec rodzimych przetwórców?...
To właśnie także dlatego, by jasno odpowiedzieć na takie pytania, wyznaczony w kalendarzu - 25 sierpnia – Dzień Polskiej Żywności, którego celem jest promowanie rodzimych produktów rolnych i spożywczych, a także – jak podkreśla Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi - przypominać o sile i znaczeniu polskiego sektora rolno-spożywczego w kraju i za granicą.
– Żywność to wartość. Pamiętajmy o tym dokonując zakupów, wybierajmy świadomie, stawiajmy na polską sprawdzoną żywność. Kupujmy lokalnie i sięgajmy po regionalne produkty, które są wytwarzane na bazie tradycyjnych receptur, przekazywanych z pokolenia na pokolenie – podkreśla minister rolnictwa Stefan Krajewski.
O tym, że polskie produkty są smaczne i wysokiej jakości, a przy tym bezpieczne świadczą liczne systemamy jakości, które potwierdzają ich wyjątkowe cechy i pochodzenie. A są to między innymi: „Produkt Polski”, Integrowana Produkcja Roślinna, Rolnictwo Ekologiczne, System Jakości Wieprzowiny PQS, System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP. Szczególnym uznaniem wśród konsumentów cieszy się oznaczenie „Produkt Polski”
W Polsce mamy wiele produktów, które powinny znaleźć się w unijnym systemie ochrony i znaleźć swoje miejsce na półkach sklepów w krajach UE. Na razie jest ich 47 w Rejestrze Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych oraz w Rejestrze Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności prowadzonym przez Komisję Europejską. Wśród nich są m.in. wyroby wędliniarskie: Kiełbasa lisiecka, Kiełbasa krakowska sucha staropolska, Kiełbasa myśliwska staropolska, Kiełbasa biała parzona wielkopolska, Jagnięcina podhalańska.
Dzień Polskiej Żywności to okazja, by przypomnieć, że rodzime produkty rolnicze i spożywcze to nie tylko podstawa codziennej diety konsumentów w kraju, ale również ważny element polskiej gospodarki i duma eksportowa – czytamy na stronie MRiRW. Za Polską Agencją Prasową dodajemy:
Polska jest piątym producentem żywności w Unii Europejskiej. Z okazji Dnia Polskiej Żywności Instytut Ochrony Środowiska - Państwowy Instytut Badawczy opublikował specjalny raport. Podkreśla się w nim, że polska żywność to nie tylko bogactwo smaków i tradycji, ale także ważny element kształtujący naszą odpowiedzialność za planetę (…). Eksperci zwrócili uwagę, że w Polsce rocznie wyrzuca się ok. 4,8–5 milionów ton jedzenia. W ocenie Instytutu świadomość konsumentów jednak stopniowo rośnie, a coraz więcej osób deklaruje, że stara się kupować rozsądniej i przechowywać jedzenie tak, by nie trafiało do kosza.
„Polska żywność wyróżnia się na tle Europy nie tylko skalą produkcji, ale też wysokimi standardami jakości i bezpieczeństwa. To nasz wspólny zasób, którego rozwój powinien iść w kierunku zrównoważonego rolnictwa, ograniczania strat i wspierania lokalnych producentów. Dzięki temu polska żywność może pozostać nie tylko symbolem tradycji, ale także gwarancją zdrowia i stabilności dla przyszłych pokoleń” - podsumowali autorzy publikacji przytaczanej przez PAP.
Więcej informacji o Dniu Polskiej Żywności: MRiRW oraz PAP
Grafika: MRiRW
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |