W Radzie Naukowej SRW RP zasiądą: prof. dr hab. Andrzej Pisula, prof. dr hab. Stanisław Gwiazda,
prof. dr hab. Mirosław Słowiński, prof. dr hab. Edward Pospiech, prof. dr hab. Jarosław Całka i dr hab.
Kazimierz Dąbrowski. Pierwsze posiedzenie zespołu doradczego odbędzie się niebawem.
- W organizacjach branży mięsnej nie ma takiego ciała doradczego – mówi Tomasz Parzybut, prezes
SRW RP i uzasadnia konieczność jego powołania: - Dla naszych członków ważne jest wskazywanie
kierunków rozwoju ich firm. Ważne są także opinie naukowców na temat krajowych i unijnych zmian
legislacyjnych. Opiniowanie takich projektów może mieć niebagatelne znaczenie. Rzecz w tym, by
wyprzedzić wprowadzenie zmian solidnymi konsultacjami. Nie chcemy być zaskakiwani, chcemy być
na bieżąco. Mamy dostęp do wszelkich unijnych projektów. Będziemy je przedstawiali członkom
Rady, oczekując ich opinii. Mamy także nadzieję, że dzięki wiedzy naukowców i ich doświadczeniu
łatwiej będzie nam walczyć z dezinformacjami na temat branży mięsnej.
Wiedza i doświadczenie pracowników naukowych oraz specjalistów w wielu dziedzinach
funkcjonowania zakładów przetwórczych jest na wyciągnięcie ręki. Zarząd Stowarzyszenia ma na
ostatnie tygodnie roku aż trzy propozycje szkoleń.
Pierwsze z nich – Webinar dla przemysłu: „Energia przyszłości już dziś – DSR jako nowe źródło
stabilności i korzyści dla przemysłu” odbędzie się 27 listopada. Celem jest prezentacja programu
Demand Side Response (DSR), który pomaga firmom: obniżać koszty energii, zwiększać
bezpieczeństwo i stabilność działania, zarabiać na elastyczności zużycia – bez inwestycji i bez ryzyka.
Prelegentami będą specjaliści z firmy Enel X, która jest członkiem Stowarzyszenia Rzeźników i
Wędliniarzy RP.
Na 9 grudnia wyznaczono datę szkolenia poświęconego praktycznym aspektom wdrażania
Rozporządzenia EUDR (EU Deforestation Regulation). Nowe przepisy nakładają na przedsiębiorstwa
z branży mięsnej szereg obowiązków związanych z weryfikacją pochodzenia surowców,
raportowaniem oraz zarządzaniem ryzykiem w łańcuchu dostaw. Celem szkolenia jest zapoznanie
uczestników z kluczowymi wymogami Rozporządzenia EUDR, omówienie zasad due diligence oraz
wymaganej dokumentacji, przygotowanie do audytów i kontroli oraz wskazanie praktycznych
rozwiązań dotyczących organizacji łańcucha dostaw.
Trzecie szkolenie poświęcone będzie przygotowaniom dokumentów, które pozwolą zakładom
skorzystać z różnych form dofinansowania. Takie możliwości będą otwarte dla branży mięsnej w
lutym i marcu 2026 roku. Szkolenie przygotowują specjaliści z Due Consulting, firmy wspierające
SRW RP. O terminie wkrótce powiadomimy.
| Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
|---|---|
| ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
| +48 22 6350184 507-130-369 |
|
| biuro@srw.org.pl |