Takich spotkań potrzeba więcej

12.11.2025

W siedzibie lubelskiego Wojewódzkiego Inspektoratu Weterynarii 7 listopada odbyło się spotkanie z
Agnieszką Smyl, wojewódzkim lekarzem weterynarii. W spotkaniu uczestniczyli: Tomasz Parzybut,
prezes Zarządu Głównego Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP oraz przedstawiciele firm
członkowskich SRW RP z Lubelszczyzny: Henryk Amanowicz (ZM Dobrosławów), Jan Zdanowski (ZM
Wierzejki), Jan Brodawka (ZM Karol), Dariusz Siwek (ZM Łuków).
Głównym temat rozmów była aktualna sytuacja związana z występowaniem afrykańskiego pomoru
świń w tym region. Rozmawiano także o współpracy administracji weterynaryjnej i sektora
przetwórstwa mięsnego, a także o działaniach prewencyjnych, które mogą ograniczyć skutki ASF.
Obecni na spotkaniu przedsiębiorcy wskazali na problemy, jakie wynikają z ograniczeń strefami ASF.
Przedstawili propozycje rozwiązań w zakresie bioasekuracji, a także poprawy komunikacji pomiędzy
służbami weterynaryjnymi a branżą mięsną.
- Moje przedsiębiorstwo otaczają strefy różowa i czerwona. A to oznacza, że choć mam pozwolenia
eksportowe z krajami trzecimi, mogę wysyłać mięso i produkty tylko do krajów Unii Europejskiej. Dla
nas najważniejsza jest zmiana stref – mówi Henryk Amanowicz. - O dłuższego czasu nie mamy w
regionie przypadków ognisk ASF, co nie znaczy, że nie ma problemów z dzikami. Jest ich bardzo dużo,
a o skutkach ich działania niech świadczy na przykład to, że plantacje kukurydzy w moim
gospodarstwie są zniszczone w 30 procentach. Konieczne jest więc zwiększenie odstrzału tych
zwierząt.
Podobne stanowisko przedstawia Jan Zdanowski: - Zmiany w oznaczaniu stref to jedna sprawa.
Drugą jest odstrzał dzików. W naszym regionie działa wiele bardzo dobrych mleczarni i gospodarstw
hodujących bydło mleczne. Kukurydza to ostatnio bardzo popularna karma dla tych zwierząt. Rosną
hektary tych upraw, a to jest znakomite środowisko życia dzików. W tym przypadku liczymy na
rozmowy pani doktor Agnieszki Smyl z łowczym wojewódzkim. Mamy nadzieję, że kolejne nasze
spotkanie z przedstawicielami Wojewódzkiego Inspektoratu Weterynarii i Zarządu Okręgowego
Polskiego Związku Łowieckiego w Lublinie, jakie przygotowuje prezes Tomasz Parzybut, przyniesie
konkretne rozwiązania. Dla nas są o tyle ważne, że eksportujemy mięso do Wielkiej Brytanii i wszelkie
perturbacje związane z ASF oznaczają zamknięcie dla nas tego rynku.
- Dziękuję pani doktor Agnieszce Smyl za chęć podejmowania rozmów i zapewnienie o prowadzeniu
wspólnych działań, a uczestnikom spotkania za merytoryczną dyskusję i zaangażowanie – powiedział
Tomasz Parzybut. - Tylko współpracując możemy skutecznie przeciwdziałać ASF i dbać o stabilność
całego sektora mięsnego. Mamy nadzieję, że do naszych spotkań w województwie lubelskiem
dołączy przedstawiciel Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. A Lubelszczyzna ma ich dwoje. To
sekretarze stanu: Małgorzata Gromadzka i Jacek Czerniak.

Dane Adresowe

Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy
Rzeczypospolitej Polskiej
ul. Miodowa 14
00-246 Warszawa
+48 22 6350184
507-130-369
biuro@srw.org.pl

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.