To my, mięsożerni

15.07.2025

Instytut Badań Pollster przeprowadził badania mające sprawdzić, jak kształtują się trendy wśród konsumentów mięsa w Polsce. Wnioski są obiecujące dla polskiej branży mięsnej. Aż 79% Polaków zdaje sobie sprawę z faktu, że mięso dostarcza naszemu organizmowi wielu niezbędnych witamin, minerałów i składników odżywczych.

Z badań przeprowadzonych w 2025 roku wynika, że wbrew przekonaniom, Polacy nie tylko nie ograniczyli spożycia mięsa, ale wciąż stanowi ono podstawę ich diety. Świadomość zdrowego odżywiania jest w naszym kraju dość wysoka. Aż 79% Polaków zdaje sobie sprawę z faktu, że mięso dostarcza naszemu organizmowi wielu niezbędnych witamin, minerałów i składników odżywczych. Aż 44% naszego społeczeństwa opiera na mięsie swoją codzienną dietę. Z badań wynika, że dzięki kampaniom informacyjnym, znacząco wzrasta świadomość związana z jakością mięsa pochodzącego od lokalnych dostawców, zwłaszcza w przypadku wieprzowiny i drobiu (…).
Konsumenci zapytani o to, czym kierują się przy wyborze mięsa, zwracają uwagę na takie aspekty, jak jego jakość, świeżość, wygląd i sposób przechowywania. Blisko połowa ankietowanych wskazuje na wszystkie te czynniki. Szczególnie istotne pozostają data przydatności do spożycia (zwraca na nią uwagę aż 95% badanych), a także zapach i barwa mięsa, co świadczy o dużej świadomości konsumentów. Ważnym aspektem jest również kraj pochodzenia – mięso z polskiej hodowli, od lokalnych producentów i rzemieślników cieszy się dużym zaufaniem. Blisko co drugi ankietowany przyznaje, że wybierając polski drób lub wieprzowinę, ma pewność, że ich produkcja spełnia europejskie standardy i podlega pełnej kontroli.
Certyfikaty stanowią dla konsumentów mięsa także ważny wyznacznik. Świadczą one o jakości i lokalnym pochodzeniu. Na przykład certyfikat Produkt Polski jest powszechnie znany, a konsumenci wypatrują go na wybieranych produktach.
Niezmiennie najpopularniejszym rodzajem mięsa w Polsce pozostaje drób – aż 80% ankietowanych spożywa go przynajmniej raz w tygodniu. Jest on uważany za doskonałe źródło białka oraz mięso łatwe w przygotowaniu, w atrakcyjnej cenie. Wieprzowina cieszy się również zainteresowaniem. Kojarzona z polską tradycją, uznawana za mięso bogate w wartości odżywcze i walory smakowe, spotyka się z uznaniem wśród znacznej części konsumentów. Aż 57% z nich deklaruje, że spożywa ją minimum raz w tygodniu (…).
Podkreślanie walorów odżywczych i smakowych oraz dbałość o najwyższe standardy produkcji to klucz do nieustannego budowania pozycji mięsa w jadłospisie polskich konsumentów. By polskie mięso trzymało dobrą formę.
Źródło: informacja prasowa; więcej na: Poradnik Restauratora, BikoTech
Fot. BS

Dane Adresowe

Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy
Rzeczypospolitej Polskiej
ul. Miodowa 14
00-246 Warszawa
+48 22 6350184
507-130-369
biuro@srw.org.pl

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.