Wietnam – szansa na rozwój eksportu

12.11.2025

Targi Vietnam Foodexpo 2025 odbywają się w dniach 12-15 listopada w centrum wystawowym
Saigon Exhibition and Convention Center (SECC) w Ho Chi Minh. Wydarzenie skupia firmy z branży
spożywczej i gastronomicznej, prezentując nowe trendy i możliwości biznesowe.
Wietnamscy organizatorzy oferują możliwość nawiązania kontaktów biznesowych, zapoznania się z
nowościami, trendami oraz uczestnictwa w seminariach i pokazach. I to właśnie jest m.in. celem
ośmioosobowej delegacji Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP.
Przedstawiciele członkowskich zakładów mięsnych z szefującym grupie Łukaszem Wielgatem,
wiceprezesem Zarządu SRW RP, zaplanowali jeden dzień wizyty spędzić na targach. Wezmą udział
także seminariach i spotkaniach biznesowych. Zaplanowano spotkanie z przedstawicielami Ambasady
RP w Wietnamie oraz pracownikami Polskiej Agencji Inwestycji i Handlu (PAIH). Najważniejszym
punktem czterodniowej wizyty jest konferencja prasowa, podczas której zaprezentowane zostaną
możliwości eksportowe polskich przedsiębiorców z branży mięsnej. Nie zabraknie tradycyjnego
polskiego stołu, obfitującego w smakowite dania i przekąski mięsne.
- Międzynarodowe Targi Przemysłu Spożywczego w Wietnamie to najważniejsze wydarzenie promocji
handlu – mówi Tomasz Parzybut, prezes SRW RP. – Stąd jeden dzień w tym kraju poświęcony będzie
wizytom w tamtejszych placówkach handlowych. Uczestnicy spotkają się z handlowcami, by
porozmawiać o ich preferencjach sprzedażowych.
Sami Wietnamczycy tak charakteryzują FoodExpo: „Najbardziej kompleksowe wydarzenie w branży
spożywczej w Wietnamie, zaufany adres dla badań i działalności handlowej renomowanych
międzynarodowych importerów, czołowych dystrybutorów w Wietnamie i na świecie w dziedzinie
żywności, napojów i technologii przetwórstwa. Udział w targach daje możliwość najszybszych i
najbardziej skutecznych rozmów handlowych”.
- Wietnam to dziś jeden z kluczowych importerów polskiej żywności, w tym żywności premium –
podkreśla Tomasz Parzybut. – Eksport między innymi polskiego mięsa rozwija się z każdym rokiem
coraz bardziej dynamicznie. Nie może zatem zabraknąć tam eksporterów ze Stowarzyszenia
Rzeźników i Wędliniarzy RP.
Wietnam to ponad 100-milionowy rynek z rosnącą klasą średnią, młodym pokoleniem szukającym
uwagę towarów wysokiej jakości. Kraj od lat notuje systematyczny wzrost gospodarczy, a jego
strategiczne położenie czyni go jednym z najważniejszych hubów logistycznych w regionie. Wietnam
jest członkiem wielu umów handlowych (w tym z UE – EVFTA), co upraszcza formalności celne i
zmniejsza bariery wejścia. Wietnam jest głównym odbiorcą polskich towarów rolno-spożywczych w
Azji Południowo-Wschodniej. W 2024 roku wartość eksportu wyniosła 193,4 mln euro, a kluczowymi
produktami są mięso i podroby z drobiu, filety rybne, a także jelita i żołądki zwierzęce. Docelowo
planowane jest zwiększenie eksportu innych produktów, w tym wołowiny.

Dane Adresowe

Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy
Rzeczypospolitej Polskiej
ul. Miodowa 14
00-246 Warszawa
+48 22 6350184
507-130-369
biuro@srw.org.pl

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.