Można już powiedzieć, że zaczyna się sezon ogórkowy, ale… tylko w domowym przetwórstwie. W branży pogoda na codzienne gorące informacje trwa. Wracamy jednak dzisiaj do czerwca, by przypomnieć najciekawsze branżowe informacje. Jedne ucieszą, inne zadowolą, a jeszcze inne mogą przyprawić o ból głowy. Taka branżowa przeplatanka dobrego z mniej optymistycznym…
Brązowy Krzyż Zasługi dla Andrzeja Skiby
Andrzej Skiba – prezes Zarządu Zakładów Mięsnych Skiba S.A. – został odznaczony Brązowym Krzyżem Zasługi, nadanym przez Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej. Odznaczenie wręczył wiceministra rolnictwa Jacek Czerniak.
Brązowy Krzyż Zasługi przyznawany jest osobom szczególnie zasłużonym dla rozwoju polskiej gospodarki i życia społecznego – w tym przypadku za długoletni wkład w rozwój i profesjonalizację polskiego sektora mięsnego.
Przypomnijmy, że Zakłady Mięsne Skiba S.A. od ponad 34 lat działają na rynku, łącząc tradycję z nowoczesnym podejściem do przetwórstwa mięsa. Pod kierownictwem prezesa Andrzeja Skiby firma nieprzerwanie inwestuje w rozwój technologii, jakości produktów oraz w budowanie silnych relacji w ramach całego łańcucha dostaw, od rolnika po konsumenta.
Gratulujemy!
Będzie zmiana przepisów
Rząd zajmuje się projektem nowelizacji, która ma uprościć przepisy regulujące prowadzenie zakładu produkującego żywność pochodzenia zwierzęcego, w przypadku zmiany podmiotu prowadzącego taki zakład.
Projekt nowelizacji, przygotowany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, jest realizacją zapowiedzi rządu o konieczności przeprowadzenia deregulacji w zakresie prawa gospodarczego i administracyjnego. Przewidziane zmiany mają zapewnić możliwość prowadzenia nieprzerwanej produkcji w zakładach produkujących żywność, będących pod nadzorem Inspekcji Weterynaryjnej. W przypadku zmiany podmiotu prowadzącego zakład nie będzie konieczne przeprowadzanie przez powiatowego lekarza weterynarii postępowań administracyjnych w zakresie wydawania nowych decyzji administracyjnych dotyczących tego zakładu.
Szkoła z centrum umiejętności
Na terenie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Władysława Stanisława Reymonta w Sokołowie Podlaskim otwarto Branżowe Centrum Umiejętności, specjalizujące się w kształceniu przyszłych fachowców w dziedzinie przetwórstwa mięsa. Centrum (BCU) w Sokołowie Podlaskim jest jedyną placówka edukacyjna tego typu w Polsce. To nowoczesny obiekt w pełni wyposażony w laboratoria mikrobiologiczne i chemiczne, miejsca nauki praktycznej , sale komputerowe i egzaminacyjne, a także sale z goglami VR.
Centrum zostało sfinansowane w ramach Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności, jako projekt realizujący koncepcję centrów doskonałości zawodowej. Całość inwestycji wyniosła 14 mln zł, z czego ponad 11,5 mln pochodziło z Krajowego Planu Odbudowy. BCU będzie miejscem kształcenia przyszłej kadry branży przetwórstwa mięsnego oraz, dzięki zaangażowaniu różnych branż, projekt połączy biznes z edukacją zawodową i zapewni trwałą współpracę pomiędzy branżami, szkołami branżowymi i uczelniami.
Ubywa loch w Europie
Od 2004 do 2024 roku populacja loch w Unii Europejskiej zmniejszyła się o ponad 4,8 miliona zwierząt – z 15,02 miliona do 10,15 miliona.
Pomimo tego znacznego spadku liczby loch hodowlanych – spadek o 32,4 procent w ciągu 20 lat – całkowita produkcja wieprzowiny prawie się nie zmieniła. Według portalu internetowego 3tres3 w 2004 roku państwa członkowskie wyprodukowały około 21,1 miliona ton wieprzowiny, a w 2024 roku ilość ta pozostała praktycznie niezmieniona.
Liczba loch hodowlanych spadła we wszystkich krajach UE z wyjątkiem Hiszpanii. W Niemczech liczba loch spadła o 43 procent, we Francjo o 36 proc., w Danii o 17 proc., a w Holandii o 30 procent. Niestety, najbardziej drastyczny spadek odnotowano w Polsce. Pogłowie loch zmniejszyło się w naszym kraju aż o 63 procent(!) z 1,65 miliona sztuk do zaledwie 600 tysięcy loch.
Źródło: informacje własne i agencyjne
Fot. Archiwum ZM SKIBA
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |