Oceniono 100 wielkanocnych produktów

09.03.2015

W tym roku na cykl promocyjny SRW RP „Wielkanoc - Mięsne Święta - Polska Tradycja”, nad którymi patronat objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi,  składa się kilka imprez, organizowanych w Poznaniu i w Warszawie.

Za nami pierwsza z nich. 4 marca na terenie Międzynarodowych Tragów Poznańskich odbyły się Ogólnopolskie Konkursy Wędliniarskie oraz Certyfikacja Jakości Wielkopolskich Tradycyjnych Wyrobów Mięsnych. Komisja ekspertów oraz komisja konsumencka oceniły 100 wyrobów z 26 firm.

Tym razem wyroby wędliniarskie oceniano w 11 grupach asortymentowych. Były to: szynka tradycyjna parzona, szynka tradycyjna surowa, wędzonka parzona, wędzonka surowa, kiełbasa świąteczna biała parzona, kiełbasa świąteczna wędzona parzona, kiełbasa wędzona surowa, pasztet pieczony,  wędzonki drobiowe świąteczne, kiełbasy drobiowe świąteczne, a także – po raz pierwszy - świąteczne wędliny regionalne i nowości.

Wyroby zgłoszone do Ogólnopolskich Konkursów Wędliniarskich poddano analizie, którą przeprowadzono przy pomocy urządzenia Foodscan firmy Foss. Dzięki Foodscanowi oznaczono w badanych próbkach takie składniki jak: woda, tłuszcz, białko, sól, kolagen, węglowodany, tkanka łączna oraz wartość energetyczna.

Wręczenie nagród laureatom konkursów odbędzie się podczas uroczystej Gali, którą zaplanowano na 21 marca podczas VII Ogólnopolskiego Spotkania Wielkanocnego Producentów, Przetwórców i Handlowców, które odbędzie się w Poznaniu.

Ocena konkursowa cieszyła się ogromnym zainteresowaniem konsumentów i mediów. Zainteresowanie mięsnymi wyrobami zapewne będzie rosło szczególnie pod koniec marca, gdy w Poznaniu i w Warszawie odbywać się będą kolejne wielkanocne imprezy, adresowane do szerokich rzesz odbiorców. O programie tych wydarzeń będziemy informować na naszej stronie internetowej oraz w najbliższym wydaniu czasopisma Bilans Dodatni.

Cykl „Wielkanoc - Mięsne Święta - Polska Tradycja” został sfinansowany z Funduszy Promocji Mięsa Wieprzowego, Drobiowego i Wołowego.

BS

Fot. Agencja Stampa i Marzena Rutkowska-Kalisz

Dane Adresowe

Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy
Rzeczypospolitej Polskiej
ul. Miodowa 14
00-246 Warszawa
+48 22 6350184
507-130-369
biuro@srw.org.pl

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.