Po Food Expo w Hongkongu

20.08.2014

Jako podsumowanie udziału Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP z programem promocji „Eurpejskie mięso” w targach Food Expo 2014 w Honkongu cytujemy wypowiedź Mirosława Adamczyka, konsula generalnego RP:

W dniach 14-17 sierpnia odbyła się 25. edycja targów żywnościowych  Food Expo. Podczas tegorocznej imprezy zaprezentowało swoją ofertę około 30 polskich firm z sektora spożywczego. Dwa polskie pawilony, z których jeden przygotowany został przez Agencję Rynku Rolnego, a drugi w ramach kampanii promocyjnej „Europejskie mięso – tradycja, jakość i smak” przez Krajową Izbę Gospodarczą, cieszyły się dużym zainteresowaniem wśród wielotysięcznego tłumu odwiedzających.

Szczególnie imponująco wypadły pokazy kulinarne, przygotowywane na żywo przez trzech szefów kuchni przybyłych na tę okazję z Polski, a prezentowane zarówno podczas samych targów, jak i okolicznościowego bankietu współorganizowanego przez Konsulat Generalny RP ze Stowarzyszeniem Rzeźników i Wędliniarzy RP.  Przed rozpoczęciem Food Expo Konsulat zorganizował również konferencję prasową, na którą przybyło ponad 30 dziennikarzy lokalnych mediów.

W trakcie kilkudniowego pobytu w Hongkongu polscy uczestnicy targów korzystali z możliwości dziesiątków bezpośrednich spotkań z przedstawicielami miejscowych firm spożywczych, odwiedzili również szereg sieciowych supermarketów.

O konkretnych dla Polski efektach targów Food Expo będzie można zapewne mówić dopiero za kilka miesięcy, niemniej już teraz należy zauważyć bardzo dobry efekt promocyjny Polski, jak i polskiej żywności w Hongkongu. Właśnie w obecnym czasie polska żywność, będąc przede wszystkim żywnością zdrową i bezpieczną, poza jej niekwestionowanymi walorami smakowymi, ma wyjątkową szansę na skuteczne wejście na rynek hongkoński, a za jego pośrednictwem także na teren Chin kontynentalnych oraz inne rynki azjatyckie.

Należy wyrazić ponadto nadzieję i oczekiwanie, aby tego typu imprezy promocyjne, przygotowane z rozmachem i prezentowane w sposób niezwykle profesjonalny, były również w dalszej przyszłości stałym sposobem prezentowania naszej żywności, jako jednego z naszych najlepszych towarów eksportowych.”

Dane Adresowe

Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy
Rzeczypospolitej Polskiej
ul. Miodowa 14
00-246 Warszawa
+48 22 6350184
507-130-369
biuro@srw.org.pl

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.