Święto polskiej żywności z udziałem SRW RP

22.05.2015

12. Piknik Poznaj Dobrą Żywność, organizowany w ogrodach SGGW w Warszawie, przejdzie do historii jako impreza, której sprzyjało wszystko – bardzo duża  liczba wystawców (130) i uczestników (liczonych w tysiącach), świetna oprawa artystyczna, wizyta prezydenta Bronisława Komorowskiego z małżonką i prawdziwie majowa pogoda. W stekach trzeba liczyć prezentowane produkty opatrzone znakiem PDŻ. W setkach także produkty lokalne, zgłoszone do pierwszej edycji nowego konkursu, ogłoszonego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wśród 17 nagrodzonych w konkursie „Mój Rynek” były także produkty mięsne.

Branża mięsna była solidnie prezentowana przede wszystkim przez organizacje branżowe. Zdecydowanie mniej było tym razem firm mięsnych. Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy, na wspólnym stoisku ze Stowarzyszeniem Polska Ekologia, promowało mięso wieprzowe, końskie i owcze.

Na słynnym grillu ZM Jasiołka kucharze pod kierunkiem Carlosa Gonzalesa Tejery, Marcina Suchenka i Pawła Krajmasa upiekli solidnego wieprzka i dwa jagnięta. Przez cały czas trwania pikniku wydano także setki porcji grillowanych kiełbasek, mięsnego gulaszu, bigosu i tatara z koniny. Stoisko oblegali amatorzy mięsnych dań i chwalili ich wyborny smak.

Prezentację SRW RP i SPE sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego, Końskiego i Owczego.

Tekst i Fot. Bożena Skarżyńska

Dane Adresowe

Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy
Rzeczypospolitej Polskiej
ul. Miodowa 14
00-246 Warszawa
+48 22 6350184
507-130-369
biuro@srw.org.pl

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.