„Wielkanoc - Mięsne Święta” na starcie

10.02.2016

Pierwszy etap tegorocznej edycji cyklu imprez pod hasłem: „Wielkanoc - Mięsne Święta - Polska Tradycja” rozpoczął się 9 lutego oceną produktów wędliniarskich. Ponownie miejscem spotkania był pawilon nr 10 na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich.

http://www.irpoznan.com.pl/video,wielkanoc-miesne-swieta-polska-tradycja-20161934.html

Podobnie jak w latach poprzednich dwa zespoły – ekspercki i konsumencki – oceniały dostarczone przez producentów wyroby w ramach Ogólnopolskich Wielkanocnych Konkursów Wędliniarskich oraz Certyfikacji Wielkopolskich Tradycyjnych Wyrobów Mięsnych. O certyfikat jakości dla kiełbasy białej  parzonej wielkopolskiej i kiełbasy polskiej wędzonej, a także wędzonki krotoszyńskiej, szynki rolki wielkopolskiej, ogonówki i  polędwicy wędzonej ubiegali się głównie producenci w Wielkopolski. W konkursie ogólnopolskim oceniano wyroby w 11 grupach asortymentowych. W po raz pierwszy zorganizowanym konkursie wybierano także najlepsze tradycyjne mięsne potrawy wielkanocne. Wyniki wszystkich ocen zostaną ujawnione 12 marca podczas uroczystego Spotkania Wielkanocnego, które odbędzie się na Malcie w Poznaniu.

Na razie możemy zdradzić tylko tyle, że jurorzy z komisji eksperckiej zachwycali się wędzonkami. Jak zapewnia prof. Włodzimierz Dolata, który przewodniczył temu jury, tak dobrych szynek już dawno na certyfikację i konkursy ogólnopolskie nie dostarczono. Gorzej w tym roku wypadła ocena kiełbasy białej. Jak podkreślają eksperci, producenci będą musieli zweryfikować receptury i składniki, jeśli chcą myśleć o produkcji tej kiełbasy, która niebawem może się znaleźć na unijnej liście produktów tradycyjnych.

Szczegółowe relacje z kolejnych etapów cyklu „Wielkanoc - Mięsne Święta Polska Tradycja” – a będą to: wspomniane Spotkanie Wielkanocne 12 marca i promocja pod hasłem „Drób, wieprzowina i wołowina na wielkanocnym stole” tego samego dnia na Starym Rynku w Poznaniu, dwudniowa promocja mięsnych wyrobów podczas Targów Edukacyjnych (18-19 marca) oraz konferencja kończąca cykl w siedzibie PAP w Warszawie (21 III). Szczegóły wielkanocnych wydarzeń znajdą Państwo w marcowym wydaniu czasopisma Bilans Dodatni oraz systematycznie na stronie internetowej SRW RP.

Organizatorem wielkanocnych spotkań są Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP,  Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu i Ogólnopolski Cech Rzeźników, Wędliniarzy i Kucharzy.

Tekst i fot. Bożena Skarżyńska

Dane Adresowe

Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy
Rzeczypospolitej Polskiej
ul. Miodowa 14
00-246 Warszawa
+48 22 6350184
507-130-369
biuro@srw.org.pl

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.